D-day

Tegen 8.10u wandelden we met z’n drie naar de school. Drie minuten later stonden we op de speelplaats. Alledrie een beetje onder de indruk van die wirwar van joelende, springende en rennende kindermassa. Juf Sophie was nog nergens te bespeuren. Op een bepaald moment wordt het signaal gegeven dat de jongste kleuters naar een aparte speelplaats mogen. Juf Sophie maakte een praatje met ons. Ik gaf haar het briefje dat ik gisterenavond nog snel schreef (warm eten, pamper voor de middagdut!, anna houdt van boekjes en is soms een wildebras, enz…) Ze liet ons hand los en liep naar de andere kinderen en naar het speeltuigje. Het Lief en ik keken toe. Alletwee fier. We zagen de buurman met zijn jongste dochter, de grote zus van Theo, ex-crechegenootjes. De bel ging en Anna was intussen juf Sophie tegengekomen. Deze laatste nam Anna op de arm. Ons meisje zwaaide en gooide een kusje en weg was ze. Geen traantjes. Of toch niet bij Anna.

We wandelden naar huis. Het Lief vertrok naar het werk en ik begon mij af te vragen waarom ik in hemelsnaam verlof had genomen. Die dag ging laaaaaaaaang duren. Ik besloot hem dan maar vol te proppen met huishoudelijke en andere taken. Was sorteren, bibliotheekboekjes bijeenzoeken, living opruimen, oud papier bijeenbinden, vuilbakken buiten, gftbak uitkuisen, dreamland bezoeken, kringwinkel bezoeken, vandenborre bezoeken, wondelgemstraat afdweilen op zoek naar gordijnstofje en intussen zeeman en wibra binnespringen, iets met bladerdeeg en fetakaas kopen bij een Turkse bakker, stof kopen in Stoffen Artevelde, aardbeien en kersen kopen, auto kuisen, ook vanbinnen, ingemaakte kast ordenen, pastasalade maken, mijn haar verven (ik ben een lenteherfsttype en ik mag niet grijs zijn :-)), mijn voordeur afwassen, brood halen, geld afhalen, rekeninguittreksel afprinten.

Eindelijk was het 15.55u. Het Lief was vroeger gestopt met werken. Wij samen naar school. Ik klikte het veiligheidshendelding (dat niet alleen voor kinders te hoog is) open. We scanden de speelplaats af met onze ogen, op zoek naar ons spook. Nergens. Toch maar een leerkrachtachtige mevrouw aangesproken en die wist ons te zeggen dat de kleinsten in een overdekte speelplaats waren. Zij zag ons eerst en vloog in mijn armen. We wilden wel duizend vragen stellen, maar wisten dat Anna niet honderduit zou vertellen. Snel ritste ik haar rugzakje open. Ik nam haar heen-en-weer-schriftje eruit en hoopte op enkele zinnetjes om mijn nieuwsgierigheid te stillen. Niets. Even juf Sophie opzoeken leek een goed idee, maar die was al naar huis. Toen we stilletjes richting uitgang stapten, zei Anna plots: ” Nog school, mama, nog school!” Ze had niks beter kunnen zeggen. Ons meisje vond het leuk. Ik ben al veel fier geweest op die kleine jongedame, maar vandaag zeker.

 

Ps Nadien begon ze wel te vertellen; dat ze met Uma had gespeeld en met Mette. En ook met Guustje.

Advertenties

14 gedachtes over “D-day

 1. Super! Die spanning om haar na de eerste schooldag op te halen is onbeschrijfelijk he.

  En mijn god, hoe heb jij al die dingen klaargespeeld in een 7-tal uurtjes?? Woman on speed :)

 2. Ik ken het Belgische onderwijssysteem niet zo goed, maar hoe is het mogelijk dat een juf al naar huis terwijl het kind nog op school is?

 3. Oh, maar er liepen nog veel juffen en meesters rond, alleen die van Anna konden we even niet vinden. ’t Is niet dat ze daar zonder toezicht of moederloos alleen zat.

 4. De eerste keer dat ik Lena op school afzette, reden we door naar de Ikea, zo’n 70 km verderop. En met elke kilometer had ik meer en meer het gevoel dat ik verder en verder van mijn kind vandaan ging. Alsof die navelstreng begon te spannen…. Och, ze zijn het zo snel gewoon. Intussen gaat die van mij al bijna naar het 3e leerjaar…

 5. hoi nele,

  tzal wel zijn dat je fier mag zijn op jullie grote meid…
  leuke foto trouwens, ik heb er al zo een paar, elke 1ste september (of 1ste schooldag) van onze kids werd tot nu toe vastgelegd op de gevoelige plaat en als je die allemaal naast elkaar legt levert dat leuke beelden op!!! tis maar een tip!!
  greetz en succes voor morgen!!!!

 6. Wat krijg jij allemaal gedaan op die paar uur tijd. Jij bent echt wel supermama.
  En Anna doet dat natuurlijk super. Leuk hé als ze de school zo tof vinden. En het is nog even geduld voor ze honderuit vertellen over hun dag. Daarvoor is het nu nog te overweldigend.

 7. oh, zo leuk dat anna zo enthousiast is!

  kan ook niet anders! echt toffe school en allemaal lieve juffen en meesters. en dan die grote kindjes die de kleine kindje helpen.

  en aub, zeg me wat je pakt om zoveel te doen op 1 dag!
  wat het ook kost, ik moet dat ook hebben ;-)

 8. Leuk, flinke meid! Bij ons ging het minder vlotjes. Pas sinds vandaag komen er geen traantjes meer aan te pas ook al vindt ze het wel al vanaf dag 1 leuk op school. Moet er nog altijd es iets over bloggen, alleen nog de tijd vinden…

 9. Ik vond die eerste week even spannend als haar, denk ik. Er ging geen uur voorbij dat ik niet aan haar gedacht heb.

 10. Een week na datum maar krijg der gelijk opwellende tranen van als ik het lees. Ik ben ook heel fier op Anna!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s