Vertellen en verstaan

Heel veel vertelt ons meisje nog niet.

Ze wijst naar de lamp en zegt: “Ichtje“.  Al maanden doet ze dat en het fenomeen kende een piek tijdens de kerstperiode.

Sinds een week of twee, is het vooral “Papa“. Fonetisch is het zoiets als [puppa]. Ze zegt het ’s morgens als ze beneden komt en aan de deur van de gang gaat staan. Ze zegt het als mijn gsm rinkelt  ‘ savonds en, jawel, haar papa me belt. Ze zegt het als ze wakker wordt na haar middagtukje en we door het raam naar papa gluren die in de tuin aan het werken is. Ze zegt het midden van de nacht als je haar na veel gekrijs dan toch eens uitzonderlijk in het grote bed legt en ze haar papa opmerkt.

Heel af en toe piept ze “Mama“. De meest memorabele “mama” piepte ze vorige week in bad. Ze kroop op mijn schoot, vleide zich dicht tegen me aan en zei zachtjes: “Mama”.

Boeba“, als ze naar die gekke clowm mag kijken.

Maar verstaan en begrijpen, dat gaat al veeeeel vlotter.

Als ik vraag: “Gaan we een wasje doen? Gaan we naar de badkamer?”, zegt ze “Ja” en wandelt ze naar de deur. Als ik een kusje vraag, biedt ze haar wang aan. Als ik haar de toegevouwde vuile pamper geef, gaat zij hem in de vuilbak gooien. Als we enthousiast vragen: “Hoe groot gaat Anna worden?” zwaait ze met een nog groter enthousiasme haar armen in de lucht.  Ze gaat zelf haar boekjes halen en wijst me zonder probleem de rups aan. Ze komt haar schoentjes brengen als ik zeg dat we op stap gaan. Als ik vraag wat d ekoe doet, zegt ze boe.

Advertenties

Een gedachte over “Vertellen en verstaan

  1. Stille waters hebben diepe gronden he… Ik heb echter een zwaar vermoeden dat juffrouw Baele nog veel van zich zal laten horen… :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s